Ce inseamna garantia de participare?

Este posibil sa fiti si dumneavoastra o persoana interesata de garantia de participare si din acest motiv, in cele ce urmeaza, va vom oferi detalii despre acest instrument de garantare, si va vom spune pentru ce se utilizeaza. Dupa cum va putem da seama, exista mai multe tipuri de garantii, iar in cele ce urmeaza va vom oferi informatii despre cele mai importate. Astfel, despre garantia de participare la licitatii, putem spune ca este necesara pentru ofertele publice. In ceea ce priveste scopul aceste garantii de participare la licitatii, putem adauga ca are rolul de a asigura fermitate unei oferte. Va fi asigurata seriozitatea ofertantului ce va participa la licitatie, iar aceasta garantie este de fapt o conditie pentru participarile la licitatii. Despre aceasta garantie pentru licitatii mai putem adauga ca reprezinta de cele mai multe ori o valoare situata intre 2 % si 5 % din valoarea unui contract, si va fi asigurat faptul ca exportatorul, isi va incheia contractul de prestari servicii, asa cum a fost stabilit. In aceste conditii, banca se va angaja la plata unei sume de bani, de cele mai multe ori 5 – 10 % din valoarea ofertei, iar in cazul in care un ofertant va castiga licitatia, insa nu va incheia un contract nu se poate obtine garantia bancara pentru buna executare, mai ales in cazul in care acest lucru a fost trecut in contractul incheiat anterior.

avocat (2)In cazul in care va intrebati ce reprezinta o garantie de buna executie a contractului, despre acestea putem spune ca sunt foarte des intalnite si folosite. Au ca principal scop garantia de indeplinire de catre vanzator a obligatiilor contractuale, si de a livra la timp marfa, avand calitatea si cantitatea corecta. Despre valoarea aceste garantii mai putem adauga ca de cele mai multe ori este calculata ca un procent de 10 % din valoarea contractului, sau chiar mai mult. Are rolul de a acoperi eventualele prejudicii ale importatorului, iar in ceea ce priveste termenul de valabilitate, despre acesta putem spune ca este prezent pe toata perioada contractului, pana la executarea completa a acestuia. Exista si garantie de buna functionare, iar despre aceasta putem adauga ca este emisa, inainte de inceperea derularii contractului, iar perioada de valabilitate este pana un momentul expirarii trecut in garantia tehnica. Aceasta garantie are rolul de a acoperi un risc, aparut in urma neindeplinirii de furnizare a obligatiilor contractoare, pe perioada garantiei tehnice.

In randul acestor garantii, mai putem aminti si de garantia de restituire a avansului, iar aceasta garantie poate avea rolul de a acoperi obligatiile vanzatorului si de a restitui in cazul neexecutarii contractului, suma, sau sumele platite in avans de care cumparator. In ceea ce priveste termenul de valabilitate al aceste garantii, putem adauga ca este inscris pana in momentul in care livrarea a fost completa, iar obligatiile contractuale indeplinite. Garantia de intretinere, este utlizata mai ales in cazul contractelor din constructii, iar scopul acestora, este acela de a garanta intretinerea constructiei finalizate, pe toata perioada in care aceasta se afla in garantie. Garantia de retinere este reprezentata de retinerea unui procent din valoarea unei plati, pana in momentul in care proiectul a fost aprobat si acceptat de catre cumparator. Despre aceasta garantie putem adauga ca ofera dreptul vanzatorului sa incaseze suma integral, iar cumparatorul va sti ca aceste fonduri pot fi returnate, daca obligatiile contractuale nu vor fi indeplinite. In ceea ce priveste garantiile mai putem adauga ca acestea facute la cerere pot fi de doua tipuri. Le putem aminti pe cele simple, despre care putem spune ca sunt garantii in cazul in care beneficiarul cere, banca plateste, fara a exista vreo condititie in acest sens. Exista si garantii conditionate, iar in acest sens, le putem aminti pe cele in cadrul carora beneficiarului i se pretinde o documentatie specifica, pentru sustinerea unei cereri. Acestea sunt cateva informatii despre garantia de participare, iar pentru mai multe detalii puteti accesa acest site, si veti gasi persoane specializate in acest domeniu.