Garantie participare licitatie – importanta si utilizare

O garantie participare licitatie este foarte importanta, deoarece de cele mai multe ori unele contracte din domeniul constructiilor, sau furnizarea de bunuri de capital, din sectorul public se acorda prin licitatie. Regulile si conditiile pentru aceste proceduri de licitatii consta in necesitatea de a oferi o garantie de catre cei ce vor dori sa liciteze. Aceasta garantie poate avea o valoare de 1 – 5 % din valoarea intregului proiect. Totodata, aceste garantii sunt cele ce sunt prevazute cu o plata la cerere in cazul in care organizatorul licitatiei va solicita acest lucru. Referitor la scopul unei garantii de participare de acest tip, mai putem spune ca este acela de a asigura organizatorul licitatiei, ca ofertantul nu isi va retrage sau modifica oferta inainte ca licitatia sa fie finalizata. Ofertantul trebuie sa accepte si sa semneze contractul pentru licitatia la care a participat, mai ales in situatiile in care aceasta va fost si castigata. In cazul in care nu se va intampla acest lucru, iar ofertantul nu va dori sa semneze contractul, atunci organizatorul licitatiei, va avea posibilitatea sa ceara bancii garante acea garantie.

avocaTotodata, printre regulele unei garantii de acest tip, se mai cere si ca licitatorii sa furnizeze o garantie de performanta, pentru un interval determinat de tip dupa adjudecare. In aceste conditii, garantia de participare la licitatii este cea care poate fi insotita si de o scrisoare de intentie angajanta de la o banca. Din acest motiv este indicat sa luati legatura cu o companie ce activeaza in domeniul consultantei, deoarece daca veti face acest lucru, atunci veti avea posibilitatea ca in perioada urmatoare sa luati cele mai bune decizii pentru utilizarea unor instrumente de acest tip. Beneficiarul acestor garantii va avea dreptul de a solicita plata garantiei in cazul in care licitatorul nu isi va indeplini obligatiile pe care le avea, odata cu participarea la o licitatie. Despagubirile din acest punct de vedere constau de fapt, intr-o suma de bani platita de catre licitator, ca o compensatie pentru timpul si banii pierduti odata cu organizarea unei licitatii a carei finalizare nu a mai avut loc, daca ofertantul a restras oferta, sau a refuzat sa semneze contractul.

Despre aceste garantii de participare la licitatii, mai putem adauga ca de cel emai multe ori au o data fixa de expirare, care corespunde de asemenea cu data de adjudecare. Insa, exista de asemenea si unele situatii in care perioada de valabilitate poate fi extinsa. Totodata, aceasta scrisoare de garantie, va deveni nula, in cazul in care contractul este castigat si semnat de catre un alt licitator. Pe continentul european, aceste garantii de participare la licitatii sunt de multe ori inlocuite cu scrisorile de angajament, sau cu cele de intentia angajanta. In aceste conditii, banca este cea care isi va lua angajamentul irevocabil de a emite o garantie de performanta in concordanta cu cerintele si documentatia de la licitatie.

In aceste conditii, vedem ca avantajele unei scrisori de garantie pentru participare la licitatii sunt multiple, pentru ca licitatiile sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Daca veti dori ca in perioada urmatoare sa beneficiati si dumneavoastra de instrumente bancare de acest tip, atunci este necesar sa luati legatura cu o firma de consultanta, pentru a primi informatiile si detaliile necesare. Astfel, veti avea raspunsuri la toate intrebarile legate de acest domeniu, si veti sti ce trebuie sa faceti in perioada urmatoare. O firma de consultanta o puteti gasi pe aceasta pagina, si cu siguranta veti fi multumiri de serviciile de consultanta pe care le veti primi.