Ce inseamna o scrisoare de garantie bancara?

Daca si dumneavoastra sunteti in cautarea unui raspuns la aceasta intrebare, atunci cu siguranta veti gasi informatii in cele ce urmeaza, si veti avea posibilitatea de a lua cele mai bune decizii referitor la utilizarea acestui instrument bancar. Incepem prin a va spune ca este foarte important sa luati legatura cu o companie de consultanta, ce va poate oferi informatiile si sfaturile de care aveti nevoie pentru ca in perioada urmatoare sa luati cele mai bune decizii. In aceste conditii, veti reusi sa va informati, ceea ce inseamna ca deciziile ulterioare pe care le veti lua vor fi cele mai potrivite. Despre o scrisoare de garantie bancara, putem spune ca reprezinta de fapt un document, prin care o banca, si anume banca garanta se va angaja in mod irevocabil, sa plateasca o anumita suma de bani unui beneficiar, in cazul in care debitorul principal nu va face acest lucru. Prin aceasta scrisoare de garantie bancara, beneficiarul, va avea oricand posibilitatea de a cere suma de bani datorata de catre debitorul principal. In cazul in care debitorul nu va reusi sa isi respecte conditiile contractuale, atunci banca este cea care va trebui sa plateasca beneficiarului sumele de bani inscrise in cuprinsul scrisorii de garantie.

In aceste conditii, putem spune ca prin aceasta scrisoare de garantie bancara, banca, este cea care va prelua toate obligatiile de plata pentru situatiile in care debitorul principal, nu va reusi sa isi indeplineasca sarcinile inscrise in contract. Daca acest lucru se va intampla, atunci banca garanta este cea care va avea dreptul de a solicita debitorului sumele de bani platite beneficiarului, pentru a recupera banii. Acest instrument bancar a inceput sa fie din ce in ce mai utilizat si in tara noastra, iar in unele situatii poate oferi beneficii pentru incheierea unor tranzactii. Scrisorile de garantie bancara se utilizeaza in unele situatii, iar in cele ce urmeaza vom specifica cateva dintre acestea. O scrisoare bancara, poate fi solicitata ca si garantie de participare la unele licitatii, iar in aceste situatii organizatorul licitatiei este cel ce va solicita un anumit procent din valoarea ofertei. In aceste conditii, organizatorul, se va asigura ca ofertantul isi va indeplini sarcinile contractuale, si nu isi va modifica sau retrage oferta inainte de finalizarea licitatiei. De asemenea organizatorul va avea siguranta ca la finalizarea licitatiei va fi incheiat si un contract, iar in caz contrar organizatorul poate executa aceasta garantie.

O scrisoare bancara de acest tip poate servici si ca o garantie a solvabilitatii in cazul castigarii unor licitatii. In aceste conditii, pe langa avansul depus de un participant, la dosar, va trebui adaugata si o dovada a solvabilitatii. In cazul in care o licitatie va fi castigata, atunci se va garanda prin aceste instrumente ca societate castigatoare, va incheia contractul de prestari servicii. Prin instrumentele de acest tip se poate garanta si plata catre furnizor in cazul unor exporturi, iar banca se va obliga in acest sens sa efectueze o plata catre furnizor. Acestea sunt principalele situatii in care poate fi utilizata o scrisoare de garantie bancara, insa se poate solicita si pentru alte tipuri de tranzactii intre debitor si beneficiar. In cazul in care veti dori sa aflati daca dumneavoastra puteti solicita aceste scrisori de garantie bancara, atunci este necesar sa luati legatura cu o companie de consultanta din acest domeniu.

Referitor la tipologia acestor scrisori de garantie bancara, putem adauga ca ele pot fi intalnite in mai multe forme, despre care vom vorbi in continuare. Astfel, putem aminti despre scrisoarea de garantie si contragarantie, scrisoarea de garantie si contragarantie pentru credit, scrisoarea de garantie bancara de plata, scrisoarea de garantie bancara pentru plata unui credit, scrisoarea de garantie bancara de buna executie, scrisoarea de garantie bancara pentru participari la licitatii, si nu in ultimul rand scrisoarea de garantie bancara pentru returnarea unui avans. Puteti solicita unei firme de consultanta, informatii complete despre aceste scrisori de garantie si utilizarea lor. Aveti ocazia sa faceti acest lucru daca veti intra pe acest site, iar aici veti gasi o companie cu experienta in acest domeniu.