Folosirea unor scrisori de garantie bancara

Despre folosirea unor scrisori de garantie bancara, putem spune ca a devenit o tehnica bancara tot mai des utilizata de catre persoanele ce doresc sa se bucure de beneficiile oferite de o scrisoare de acest tip. Din acest motiv, in cele ce urmeaza, va vom oferi cateva informatii din acest punct de vedere, referitor la aceste scrisori de garantie bancara. Pentru inceput despre o scrisoare de garantie bancara, putem spune ca reprezinta de fapt un instrument bancar, prin care o banca se va obliga in mod irevocabil si neconditionat, la solicitarea clientului, si anume ordonatorul, sa achite o anumita suma de bani unui tert, beneficiarul. Astfel, se va garanta o obligatie a ordonatorului fata de beneficiar, iar banca este cea care va trebui sa raspunda in cazul in care ordonatorul evita din diferite motive plata unor bunuri catre beneficiar.

In aceste conditii, prin aceste scrisori de garantie bancara, banca este cea obligata sa plateasca la prima si simpla cerere a unui beneficiar sumele cuprinse in scrisoare. Beneficiarul nu va trebui sa faca alte formalitati complicate pentru a intra in posesia bunurilor ce trebuiau achitate de catre ordonator. Dupa solicitate, banca este cea care va examina cu atentie cererea beneficiarului, pentru a proteja pe de alta parte si interesele ordonatorului, care pana la urma este clientul bancii. Prin aceasta cerere a beneficiarului este suficient ca acesta sa arate ca ordonatorul a incalcat unele reguli sau obligatii prevazute in contract, si pentru care banca a garantat prin emiterea unei scrisori de garantie. Daca aceste lucru se vor verifica, atunci beneficiarul, trebui sa isi primeasca bunurile inscrise in scrisoarea de garantare.  Totodata, putem adauga ca se pot include in scrisoare anumite prevederi si domente, prin care se vor stabili unele situatii si conditii. In aceste conditii, banca se va asigura si ea de faptul ca in cuprinsul scrisorii sunt trecute toate aspectele importante in vederea unei tranzactii de bunuri banesti sau materiale.

883985_888Atunci cand banca garanta, va primi o cerere de plata din partea beneficiarului, aceasta va trebui sa achite acestuia suma datorata de ordonator. In aceste conditii, ordonatorul nu si-a putut indeplini conditiile contractuale, iar beneficiarul are dreptul prin cele inscrise in scrisoare sa ceara bancii plata unor anumite sume de bani. Oricum in cuprinsul unei scrisori de acest tip, sunt trecute toate aspectele importante si datele referitoare la sumele de bani ce vor trebui achitate. Singura situatie in care banca va avea posibilitatea de a refuza executarea scrisorii de garantie, este in cazul unei fraude vadite, sau a unui abuz din partea beneficiarului. Un exemplu in acest sens, ar fi prezentarea unor documente false de catre beneficiar pentru a cere bancii garantia. Exista si situatii in care termenul de valabilitate al scrisorii de garantie sa fie depasit, iar in aceste conditii, nu se mai pune problema achitarii unor sume de bani de catre banca.

In situatiile in care o scrisoare de garantie este executata, fara a exista un temei legitim, cu rea credinta, atunci ordonatorul este cel care va avea posibilitatea sa actioneze in instanta pe beneficiar pentru a primi inapoi anumite sume de bani. Acest lucru se poate intampla, in situatiile in care beneficiarul va executa garantia, fara a exista un temei in acest sens. Totodata, prin aceasta scrisoare de garantie bancara, banca, va avea dreptul sa recupereze de la ordonator suma de bani platita beneficiarului. Despre executarea unei scrisori de garantie mai putem adauga ca se poate face numai in perioada in care aceasta este valabila, iar dupa expirarea ei, devine nula. Puteti utiliza si dumneavoastra aceste instrumente bancare in perioada urmatoare, in cazul in care este necesar acest lucru. Este indicat sa tineti cont si de faptul ca deciziile si alegerile pe care le veti lua, trebuie sa fie cele mai potrivite. Nu este foarte greu sa faceti acest lucru mai ales daca veti alege sa colaborati cu o firme de consultanta in acest domeniu. Trebuie sa intrati pe acest site, in cazul in care veti dori sa gasiti o companie de consultanta, ce va poate ajuta foarte mult pentru a lua cele mai bune decizii.